هورمون شناسی

هورمون ماده‌ای شیمیایی( پروتئینی و استروئیدی) است که به مقدار بسیار کم از غدد درون ریز بدن ترشح می شود و روی سلول های خاصی تاثیر می گذارد. مقدار هورمون‌ها توسط ارتباطات پیچیده اعضای دستگاه درون‌ریز با هم و با دستگاه عصبی تنظیم می‌شود. از آنجایی که هیپوفیز (غده زیر مغزی)‌ بر روی فعالیت تمامی غدد نظارت دارد و خود هیپوفیز توسط هیپوتالاموس کنترل می گردد میزان ترشحات هورمون ها تنظیم می شود و اینگونه است که دستگاه عصبی با دستگاه هورمونی ارتباط پیدا می کنند.
به روش‌های مختلفی می‌توان هورمونها را تقسیم‌بندی کرد :
• بر اساس ساختار مولکولی در بدن انسان چهار نوع کلی هورمون وجود دارد: هورمون‌های استروییدی مانند هورمونهای جنسی، آمینو اسیدی، هورمونهایی که از اسیدهای چرب مشتق می‌شوند و هورمون‌های پپتیدی. گیرنده‌های هورمون‌های آمینو اسیدی در روی سلول‌های هدف قرار دارد و گیرنده‌های هورمون‌های استروییدی در سطح سلول قرار دارند.
• بر اساس اندام تولیدکننده هورمون در بدن انسان مانند: هورمونهای هیپوفیزی، هورمونهای تیروئیدی، هورمونهای غده فوق کلیوی، هورمونهای جنسی و …
• بر اساس محل ترشح: غدد درون ریز مانند هیپوفیز، هیپوتالاموس و تیروئید، فوق کلیه، دوازدهه (ابتدای روده باریک)،اپی فیز، کبد، تخمدان ها در زنان، غدد برون ریز مانند غدد بزاقی، اشکی و پستان(درزنان) و پانکراس و کبد و بیضه ها (در مردان)
در بخش هورمون شناسی کلیه آزمایش های تخصصی و فوق تخصصی هورمون،غربالگری دوران بارداری ، اندازه گیری سطح ویتامین ها ، تومور مارکرهای اختصاصی ، آزمایش های غربالگری نوزادان با استفاده از جدیدترین ، دقیق ترین و حساس ترین روش ها و تجهیزات و با روش کمی لومینسانس و الکتروکمی لومینسانس انجام می گردد.